Genealogie de Meijer

1262 - 1509 - 2017

Van het leen up sabbins tot het Eiland van de Meijer

auteur: dr. Paul H.E.M. de Meijer

Het onderstaande werk is de vrucht van 50 jaar onderzoek in Zeeuwse en Vlaamse archieven. De auteur beschrijft in dit boek het ontstaan en de ontwikkeling van de familie de Meijer in het graafschap Vlaanderen. De oudste naamdrager, Gerardus dictus maior, was meier van de gravin van Vlaanderen over haar domein onder Doornzele (Evergem) en wordt in 1262 vermeld als leenman van de St. Baafsabdij van het leen up sabbins aldaar. Het zegel dat zijn kleinzoon Boudewijn de Meyere sinds 1342 gebruikte is op de omslag van dit boek afgebeeld. De geschiedenis en genealogie van het geslacht de Meijer worden uitgewerkt vanaf Lieven de Meyere, de eerste bewezen voorvader van wie een officiële akte – een pachtcontract uit 1509 – bewaard is gebleven. De familie vestigde zich in 1697 in het toenmalige Staats-Vlaanderen en verbreidde zich vervolgens in vier takken over Zeeuwsch-Vlaanderen en in de 20e eeuw over heel Nederland. Sinds de jaren 1990 is de naam van de familie verbonden aan een nieuw natuurgebied, het Eiland van de Meijer, dat gelegen is tussen de Kraaghoeve, het dorp Zaamslag en het gehucht Spui in de huidige gemeente Terneuzen.

Voor bestellingen ga naar het einde van deze pagina

Het boek bevat ruim 712 pagina's, 200 foto's, 17 tabellen en 2 registers. Het is te bestellen bij de auteur en kost € 59,50 (excl. verzendkosten).

Geef via het contactformulier uw naam, adres en telefoonnummer door. De auteur zal dan contact met u opnemen voor de afhandeling van de bestelling.

 

vlag 

 

Foto's betreffende Aug. de Meyer & Zonen's en de haven van Terneuzen

Picture galleries concerning Aug. de Meyer & Zonen's and the port of Terneuzen

Notulen van de onderneming (geregistreerden familie De Meijer)

Foto's uit de periode vóór 1918

Foto's uit de periode 1918 - 1945
Foto's uit de jaren 1945 - 1970
Foto's uit de jaren 1970
 

Picture in the header slider of this page:

1. Reception on the occasion of the 75th birth year of the company on June, 12, 1954. From left to right: Hubert de Meijer, his father François, François' brother Henri and Henri's son Frits.

2. The Zevenaar dock in the 1970's with paper terminal, cranes and floating cranes for bulk cargo such as coal.

3. The 'Padua' van de Flying P-Line van rederij Laeisz in Hamburg, later know as the 'Kruzenshtern', before the docks of Aug. de Meyer in the late 1920's.

4. The new bulk terminal in the Zevenaar dock around 1990.

Het zegel dat Boudewijn de Meyere sinds 1342 gebruikte en dat staat afgebeeld op de omslag van het boek

Genealogie de Meijer 1262 - 1509 - 2017

door dr. Paul H.E.M. de Meijer.

Links naar andere De Meijer pagina's

en documenten:

De Familie De Meijer (korte inleiding)

De Meijer uit Zeveneken

Aug. de Meijer & Zonen BV

Biografieën De Meijer

x